Kerékpártúra Dunaalmásra és Neszmélyre

Iskolánk vállalkozó kedvű tanulói kerékpártúrát tettek Tata – Dunaalmás – Neszmély útvonalon, szeptember 14-én, péntek délután. Szabó Erzsébet, Furákné Mózes Lilla, Telek László és Búti Hunor vezetésével megismerkedtek az Által ér és környékének szépségeivel, Neszmélyen a Hajóskanzen érdekességeivel is, ahol a Szent Ilona öböl nyugodt vizén, varázslatos természeti környezetben gőzhajók sorakoznak.
Szép élményekkel gazdagodva, kellemesen elfáradva érkeztek haza.A Futball Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája programsorozat évek óta nagyon sikeres. Ennek példája alapján megrendezésre került az idén először a Futball Éjszakája is. Erről annyit kell tudni, hogy Magyarország különféle helyszínein rendezték meg. Stadion  bejáráson és különféle programokon lehetett részt venni.

Mi, Bálint Bence, Gyurcsek Martin, Gáti Martin és Varga Dávid a Puskás Akadémia Pancho Arénában voltunk, Felcsúton. Az arénát Makovecz Imre tervei alapján építették. Összesen 3 kupolája van a stadionnak, mindegyiknek külön-külön mintázata.  Makovecz Imre nagyon szerette a népmesei motívumokat, ezeket használta fel a tervezés során is. A Pancho Aréna azért kapta ezt a nevet, mert Pancho volt Puskás Ferenc spanyol beceneve. Pancho magyarul azt jelenti, hogy duci, kövér. Puskásnak még voltak más becenevei is, például, Tábornok. Puskás Ferencről azt tartották, hogy olyan bal lába volt, mint az ágyú, mert olyan pontos és erős lövéseket tudott vele lőni, mint ez a harci eszköz. Puskás, miután abbahagyta a pályafutását, 40 évesen edzőnek állt.

Mi, amikor megérkeztünk az arénába, megvettük a karszalagokat és bementünk az orvosi központba. Vártunk egy picit, addig olvasgattunk, majd megérkezett az idegen vezető és részt vettünk egy körúton, ahol nagyon sok érdekességet mondtak el Puskásról, az akadémiáról és a stadionról. Az akadémián belül van egy kollégium, ahol nagyjából 120 diák kapott elhelyezést. A diákoknak heti 7 edzésük van, szombaton bajnoki mérkőzést játszanak, és csak vasárnap mehetnek haza. Ha nem teljesítik a bennmaradáshoz szükséges feltételeket, akkor el kell hagyniuk a páratlan feltételeket biztosító akadémiát.  12. életévüket betöltött fiatalok jelentkezhetnek a focisuliba. Idén szeptemberben vettek fel először lányokat is, összesen 3 főt.

A Pancho Aréna nézőterén 3500 szurkoló foglalhat helyet. A stadion területén belül átfogó kiállítás mutatja be a névadó életét, focista és edzői karrierjét. Megnézhettünk egy kis filmet Puskásról, bemehettünk az öltözőkbe és a stadion  VIP részlegébe is.

Ahova a körút után elsőnek mentünk, az a büfé és a szuvenír bolt volt. Megnéztük a pályákat és egy kis keresgetés után megtaláltuk a kapusedzést, ami este 7-től 8-ig volt. Ott lepakoltunk, részt vettünk pár focis eseményen. Viccelődtünk és jöttünk vissza Kocsra. Olyan fél 9-re itthon is voltunk. Nagyon jó volt, ha jövőre lesz, akkor mindenkinek ajánlom, hogy menjen el. :)

 

Bálint Bence, 7. osztály

Első csúszásunk

2018. március 6-án, annyi rengeteg időpont és helyszínmódosítás után mégiscsak elindult iskolánk 32 fős csapata, hogy megismerkedjen sokunk kedvenc téli sportjával, a síeléssel. Győrújbarát volt az úti cél, ahol egy remek műfüves oktatópályát alakított ki a Győrsí síiskola (www.gyorsi.hu)

 Még Nagyigmándot sem értük el, amikor csepergett, Bőnynél pedig már szakadt az eső. Csak Gáspár Niki tartotta bennünk a lelket: „Higgyétek el, jó lesz, jó lesz ez így.” És ismét igaza lett. Győrt már hóesésben szeltük át, Győrújbaráton pedig igazi téli világ, vastag hótakaró, szakadó hóesés fogadott bennünket.
Kedves Hütte, a célnak megfelelő felszerelés, barátságos oktatók vártak minket. Először az 1-2-3. osztályosok léptek bele a síbakancsba és már kezdődhetett is a gyakorlás. Lépegetés egy léccel, majd kettővel, egyensúly gyakorlatok szerepeltek az edzéstervben, a végén pedig a felvonózást is kipróbálták. Mindeközben a nagyobbak a völgy túloldalán ideális szánkópályát találtak.
A 90 perces oktatást követően felszerelés és szerepcsere után  következett a nagyok bevetése. Sok-sok apró  sikerélménnyel, a  gyakorlás  fontosságának felismerésével szálltunk buszra és érkeztünk Kocsra a délutáni órákban.

 

Hamarosan folyt. köv. Mindenkit szeretettel várunk.

 Bán Istvánné

Gáspár Nikolett

Szabó Erzsébet

Táplálkozz egészségesen!

 

A 4. osztályosok belekóstoltak a szakácsmesterség rejtelmeibe.

Előzetes feladatként csapatokat alkottak, majd megbeszélték, hogy milyen menüt fognak készíteni.

A legfőbb alapanyag főleg zöldség és gyümölcs lehetett.

Nagy izgalommal várták a „főzés” napját. A séfek kiosztották a feladatokat és mindannyian lelkesen láttak munkához. Egy óra múlva elkészültek az egészséges, vitamindús finomságok.

Következett a tálalás.

Nagy örömmel mutatták meg egymásnak fantáziájuk és kreativitásuk eredményét.

Az értékelés sem maradt el. A kész fogásokat öttagú zsűri bírálta el.

A zsűri elnöke iskolánk főszakácsa, Varga László volt, aki szakmai hozzáértéssel véleményezte a gyerekek munkáit.

A verseny végén a csapatok jóízűen fogyasztották el a finomabbnál finomabb ételeket.

 

A győztesek névsora a különböző kategóriákban:

            - leglátványosabb:   Balogh Ákos, Papp Zalán, Patolcs Kristóf  

            - legszínesebb:         Molnár Evelin, Schäffer-Jászai Barbara, Szűcs Bettina

            - legösszetettebb:     Dávid Petra, Gyöngyösi  Linett, Netrebenka Dominika, Schrail Vivien

            - előétel:                   Szakály Patrik, Urbán Kevin

            - desszert:                 Erdei Kató, Szakály Viktória, Tasnádi Bianka

 

Kocs, 2017.11.24.                                                                          Patolcs Irén

                                                                                                         oszt.főnök

Eötvös laborban voltak a hetedikeseink

A hetedik osztályosok idén is részt vettek az "Eötvös labor" foglalkozásain az Eötvös József Gimnáziumban, Tatán. Fizikai és kémiai kísérletekkel ügyeskedtek tanulóink.

Kinder +SPORT váltóverseny

Iskolánkban 2017. október 25-én tartottuk idei első Kinder +SPORT váltóversenyt. Ezen a délutánon az első és második évfolyamosok vettek részt a versenyen.
A gyerekeket 4 csapatba osztottuk képességek szerint és a rövid bemelegítés után egy 6 feladatból álló váltóversenyben mérhették össze tudásukat. A versenyszámok között volt futós váltó, utánzó járásos váltó, labdás váltó, egyensúlyozó váltó stb. Igyekeztünk pörgős, de változatos és könnyen elvégezhető feladatokat válogatni a gyerekeknek. A verseny nagyon kiélezett volt végig. Mindenki nagyon élvezte, a gyerekek nagy örömmel biztatták társaikat.
Célunk az volt a majdnem egy órás foglalkozással, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a két osztályt (ezért alakítottunk vegyes csapatokat), valamint egy jó hangulatú, sportos délutánt töltsünk el együtt.A feladatokat Gáspár Nikolett testnevelő állította össze, a verseny lebonyolításában segédkezett Bán Istvánné testnevelő tanár, valamint Bekéné Patolcs Ilona és Takácsné Czindermann Anikó osztályfőnökök.
Reméljük, bekerülünk az idei Kinder +SPORT programba, hogy még több hasonló délutánt tudjunk biztosítani a gyermekek számára.

Szakköreink a 2017-2018-as tanévben

       

 

Szakkör

Tanár

Időpont

Hétfő
Énekkar
Beke Ferenc
14 óra
8. o. matek előkészítő
Hercegné Bondor Márta
7. óra
Kedd
Játékos testnevelés
Gáspár Nikolett
14. 15-15.00
Lesewarm szakkör
Szabó Erzsébet
7., 8. óra
Bundesliga
Szabó Erzsébet
 
Karate
Rácz Mariann 30/748-7095
16-17 óra 
Szerda
Labdarúgás
Takács István
14-15. 30
Tartásjavítás
Bán Istvánné
fél 2-től háromnegyed 3-ig
Színjátszó kör
Szűcs József
16. 30
Csütörtök
Röplabda
Bán Istvánné
fél 2-től háromnegyed 3-ig
Péntek
Rajz
Bekéné Patolcs Ilona
úszótanfolyam után
Játékos testnevelés
Gáspár Nikolett
13. 30-tól 14. 15-ig
Karate
Rácz Mariann 
16-17 óra 

Rendhagyó tanórák a Faluházban

Szakkörök

2016/2017-es tanév szakkörei

osztályfőnök: Pirityiné Dombi Ilona

tanítók: Katalenkik Kálmánné, Csákainé Szabó Natália (ref. hittan), Bucsuházi Ákos (kat.hittan), Szunyiné Szabó Judit (napközi)