A Futball Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája programsorozat évek óta nagyon sikeres. Ennek példája alapján megrendezésre került az idén először a Futball Éjszakája is. Erről annyit kell tudni, hogy Magyarország különféle helyszínein rendezték meg. Stadion  bejáráson és különféle programokon lehetett részt venni.

Mi, Bálint Bence, Gyurcsek Martin, Gáti Martin és Varga Dávid a Puskás Akadémia Pancho Arénában voltunk, Felcsúton. Az arénát Makovecz Imre tervei alapján építették. Összesen 3 kupolája van a stadionnak, mindegyiknek külön-külön mintázata.  Makovecz Imre nagyon szerette a népmesei motívumokat, ezeket használta fel a tervezés során is. A Pancho Aréna azért kapta ezt a nevet, mert Pancho volt Puskás Ferenc spanyol beceneve. Pancho magyarul azt jelenti, hogy duci, kövér. Puskásnak még voltak más becenevei is, például, Tábornok. Puskás Ferencről azt tartották, hogy olyan bal lába volt, mint az ágyú, mert olyan pontos és erős lövéseket tudott vele lőni, mint ez a harci eszköz. Puskás, miután abbahagyta a pályafutását, 40 évesen edzőnek állt.

Mi, amikor megérkeztünk az arénába, megvettük a karszalagokat és bementünk az orvosi központba. Vártunk egy picit, addig olvasgattunk, majd megérkezett az idegen vezető és részt vettünk egy körúton, ahol nagyon sok érdekességet mondtak el Puskásról, az akadémiáról és a stadionról. Az akadémián belül van egy kollégium, ahol nagyjából 120 diák kapott elhelyezést. A diákoknak heti 7 edzésük van, szombaton bajnoki mérkőzést játszanak, és csak vasárnap mehetnek haza. Ha nem teljesítik a bennmaradáshoz szükséges feltételeket, akkor el kell hagyniuk a páratlan feltételeket biztosító akadémiát.  12. életévüket betöltött fiatalok jelentkezhetnek a focisuliba. Idén szeptemberben vettek fel először lányokat is, összesen 3 főt.

A Pancho Aréna nézőterén 3500 szurkoló foglalhat helyet. A stadion területén belül átfogó kiállítás mutatja be a névadó életét, focista és edzői karrierjét. Megnézhettünk egy kis filmet Puskásról, bemehettünk az öltözőkbe és a stadion  VIP részlegébe is.

Ahova a körút után elsőnek mentünk, az a büfé és a szuvenír bolt volt. Megnéztük a pályákat és egy kis keresgetés után megtaláltuk a kapusedzést, ami este 7-től 8-ig volt. Ott lepakoltunk, részt vettünk pár focis eseményen. Viccelődtünk és jöttünk vissza Kocsra. Olyan fél 9-re itthon is voltunk. Nagyon jó volt, ha jövőre lesz, akkor mindenkinek ajánlom, hogy menjen el. :)

 

Bálint Bence, 7. osztály